Институт по предприемачество

Равни възможности при трудни обстоятелства - Среща-семинар, 4-5 септември 2021 г., Парк хотел "Латгола", Даугавпилс

вторник, 14 септември 2021 0:00

Екипът на фондация „Експерти по клъстери в региона на Балтийско море“ представи оригинална програма за обучение за усъвършенстване на уменията за използване на цифрови инструменти от жени-предприемачи в трудни обстоятелства, разработена в сътрудничество с доказани партньори от шест други европейски държави (България, Австрия, Италия, Хърватия, Украйна и Гърция).


Д-р Вера Комарова представя проекта DIGI Women


Участниците в срещата-семинар „Равни възможности при трудни обстоятелства“ бяха организирани като събитие за мултиплициране на резултатите от проекта. Участници в събитието бяха жени-предприемачи в трудни обстоятелства, обучители-експерти в областта на дигитализацията на бизнеса и подкрепата на предприемачеството, включително д-р Владас Тумалавичус, експертът от „Устойчивост за регионите“ ООД (Литва). Освен тях, на срещата-семинар се присъединиха и представители на Даугавпилския университет и клон Даугавпилс на Латвийската търговско-промишлена палата.



Участници в срещата-семинар


Прилагане на различни подходи за идентифициране и използване на нови дигитални инструменти и инструменти за подпомагане, позволяващи равни възможности на жените в трудни обстоятелства, както и дигитални инструменти и решения, еднакво приложими за бизнеса и физическите лица (различни платформи за онлайн срещи, онлайн хранилища, онлайн представяне на бизнеса и създаване на собствена начална страница-визитка за предприятие, e-Подпис; EDS, услуги, предлагани от обединената платформа latvija.lv и др.) бяха представени от д-р Вера Комарова и д-р Зане Зейботе.

По време на срещата-семинар беше представена програмата за обучение на жени-предприемачи, насочена към ускорена и успешна дигитализация на бизнеса. Д-р Вера Комарова подчерта сравнителните предимства на учебната програма DIGI Women за жени в трудни условия. Жени-предприемачи и експерти по дигитализация представиха своите идеи и предложения за подобряване на учебната програма, а д-р Владас Тумалавичюс (Литва) модерира този процес.

Д-р Владас Тумалавичюс, експертът от „Устойчивост за регионите” ООД (Литва), модерира представянето на идеи и предложения за подобряване на учебната програма от жени-предприемачи и експерти по дигитализация experts

За да се улесни дискусията, на всеки участник бяха предоставени материали, запознаващи го с целите, съдържанието и очакваните резултати от обучението по отделните модули, а членовете на екипа на фондация „Експерти по клъстери в региона на Балтийско море“ бяха на разположение на участниците за консултации по отделни модули от учебната програма.


Собственикът на агробизнес Лиене Лиекума-Римицане говори за съществуващите проблеми
на жените-предприемачи в Латгалския регион на Латвия и дава своята обратна връзка за учебната програма


Във втория ден на срещата-семинар жените предприемачи и дигитални експерти продължиха да споделят идеи и да правят предложения за подобряване на учебната програма. Участниците заеха позиция по учебната програма, базирана не само на техния собствен предприемачески или експертен опит и нужди, но и на опита, придобит при участието им в различни инициативи за обучение и подкрепа за жени-предприемачи. В обобщение, препоръките могат да бъдат групирани в четири направления: (1) цел и обхват на учебната програма; (2) съдържание на отделните модули; (3) методи на обучение и (4) организация на учебния цикъл.


Работни дискусии през втория ден на срещата-семинар


Участниците в събитието изразиха удовлетворението си от възможността да получат нови знания, които да използват в практиката си, да обсъдят помежду си проблемите и решенията си, да установят нови контакти и да участват активно в предстоящите дейности по проекта. Потвърждение на изразеното удовлетворение бяха оживените дискусии между участниците по време на кафе паузите и времето извън програмата на събитието. Участниците се разделиха с предложения за поддържане на установените връзки за осъществяване на нови полезни инициативи.

Галерия снимки от Равни възможности при трудни обстоятелства - Среща-семинар, 4-5 септември 2021 г ...