Институт по предприемачество

Стартира проект DIGI WOMEN

понеделник, 07 декември 2020 23:50

На 3 декември 2020 г. се проведе началната среща на екипа на проект DIGI WOMEN. Основна цел на проекта е разработването на учебна програма, по която ще бъдат обучени експерти, които да предложат обучения и менторски сесии, съобразени с нуждите на жени предприемачи, дигитализиращи бизнеса си, и да им помогнат да преодолеят препятствия, пред които са изправени при дигитализацията.

Проектът e финансиран от програма „Еразъм +“, Ключово действие 2, Стратегически партньорства, Образование за възрастни, със споразумение за безвъзмездна помощ № 2020-1-BG01-KA204-079272.

По време на началната среща бяха представени партньорските организации чрез споделяне на съответния им опит, целите на проекта и бяха доуточнени основните задачи и дейности на проекта в съответствие с редукциите в обхвата и времето, наложени от оценителите.

Срещата трябваше да се проведе в София, в Института по предприемачество на УНСС като координатор на проекта. За съжаление, антипандемичните мерки за борба с разпространението на Covid-19 не позволиха пътуване на представители на партньорите по проекта и началната среща трябваше да се проведе в онлайн форма.

Участници в началната среща бяха ръководителите и експерти от всяка от партньорските организации:

  • Паоло Зарамела, Риа Аертс, Алберто Майстрело от „Консуленца Диреционале ди Паоло Зарамела“, Италия
  • Хервиг Симонер от „Бит мениджмънт Бератунг“ ГесмбХ, Австрия
  • Апостолина Цалтампаси и Катерина Муратиду от Гръцката асоциация на жените предприемачи – СЕГЕ, Гърция
  • Вера Комарова и Зане Зейботе от „Експерти по клъстери от региона на Балтийско море“, Латвия
  • Игор Кононенко и Карина Букреева от Катедрата по стратегически мениджмънт, Национален технически университет „Харковски политехнически институт“, Украйна
  • Мирела Алпеза и Даница Етерович от ЦЕПОР – Център за политика за МСП и предприемачество, Хърватия
  • Костадин Коларов, Николай Ванков и Силвия Георгиева от Института по предприемачество на УНСС, България

Проф. д-р Диана Копева, заместник-ректор по НИД на УНСС, приветства участниците и подчерта значението на проекта за справянето със значителните предизвикателства пред женското предприемачество. Тя също така изрази удовлетворение от високото ниво на партньорството, което съчетава значителен опит и експертиза във всички аспекти на целите и задачите на проекта.

След това участниците представиха себе си и своите организации с акцент върху експертизата, придобита чрез изпълнението на различни проекти, свързани с темата, както и върху мрежите, в които участват активно.

Д-р Риа Аертс, член на екипа на „Консуленца Диреционале ди Паоло Зарамела“, представи научната основа на проекта DIGI WOMEN и обсъди отраженията на резултатите от изследванията в дейностите по проекта.

Костадин Коларов от Института по предприемачество на УНСС представи основните цели на проекта, съдържанието и дейностите, целевите групи, събития и др., както бяха планирани първоначално и така, както те се редуцират след оценката, за да бъде поставен фокус върху някои въпроси, свързани с графика на проекта и предизвиканите проблеми от ситуацията с Covid-19.

Паоло Зарамела представи по-подробно структурата и съдържанието на дейностите, необходими за създаването на интелектуален продукт, дефиниран като учебна програма за обучение на експерти, които да помогнат на жените предприемачи с техните нужди от дигитални инструменти. Целта на тази учебна програма е да свърже знанията на експерта относно дигиталните инструменти, за да се подобрят други бизнес умения, които жените предприемачи нямат, пренебрегват или подхождат по различен начин от мъжете предприемачи като работа в мрежи, интернационализация, разработване на стратегии, търсене на предприемачески възможности и т.н. Процесът на разработване на учебната програма беше обсъден с активното участие на всички партньори.

Костадин Коларов направи подобна презентация за втория интелектуален продукт –доклад-препоръка, който трябва да предоставя съвети как учебната програма ще бъде най-добре използвана, какво е въздействието, как може да помогне на подкрепящите организации и политиците да подобрят положението на жените предприемачи, изправени пред трудни обстоятелства, както и на жените предприемачи като цяло и МСП.

След презентациите бе проведена дискусия между партньорите по проекта, повдигаща важни въпроси относно неговото практическо изпълнение, включително сътрудничество със асоциираните партньори във всяка държава, прецизиране на профилите на жените предприемачи, към които ще бъде насочена учебната програма, следващите стъпки, планирането на времето, „списък с предстоящи задачи”, задачите и отговорностите на партньорите, както и организацията на следващите срещи.

Проектът ще бъде реализиран на два етапа до април 2022 г. и включва поредица от мултиплициращи събития, които ще се проведат във всяка страна на партньорите по проекта, както и седмица за обучение на обучители с участието на всички партньори.

Галерия снимки от Стартира проект DIGI WOMEN ...