Институт по предприемачество

Скръбна вест

сряда, 01 януари 2020 19:58

Уважаеми колеги,

 

С дълбоко прискърбие Ви съобщаваме, че на 31 декември 2019 г. внезапно ни напусна един голям Човек – проф. д.ик.н. Кирил Тодоров, директор на Института по предприемачество на УНСС.

Проф. Кирил Тодоров бе не само ярък учен и преподавател, положил основите на системното обучение и образование по предприемачество в България още в далечната 1991 г., но и пример за академичен предприемач, успял да реализира редица инициативи за развитието на предприемаческото образование и да постигне национално и международно признати резултати. Сред тях следва да се изтъкнат: създаването на Център за развитие на предприемачеството към УНСС през 1997 г., прераснал в Институт през 2006 г.; основаването на катедра „Предприемачество“ през 2006 г., с последващо стартиране на бакалавърска и магистърска програми по предприемачество и акредитиране на първата в страната докторантска програма по предприемачество. Значими постижения проф. Тодоров бележи и в изграждането на екип от сътрудници, подпомагайки с опита си тяхното професионално развитие и научна кариера. Проф. Тодоров бе известен и с интензивната си международна дейност чрез изграждането на плодотворно сътрудничество с изтъкнати изследователи в областта на предприемачеството от водещи европейски и американски университети. Международното му признание намери израз в многобройните покани като партньор и национален ръководител на изследователски и образователни проекти, пленарен докладчик на престижни форуми в САЩ, Великобритания, Швейцария, Ирландия, Хърватска, Словения, Казахстан, Турция, Бразилия, Бруней, публикации в престижни британски и американски издателства. Нарастваща е и професионалната популярност на основаната от него международна конференция по предприемачество, която за десети пореден път през 2019 г. събра в България учени, изследователи, практици и консултанти от 23 страни от четири континента.

Ще го запомним и като лидер, кипящ от енергия, търсещ възможности, предлагащ идеи и решения, умеещ да увлича хората, необходими за тяхната реализация, уверено да отстоява своите позиции и да печели съмишленици.

Академичните постижения на проф. Кирил Тодоров ще служат не само за пример, но и ни задължават да не жалим усилия за тяхното съхраняване и развитие.

 

Дълбок поклон пред неговото дело!

 

От екипа на Института по предприемачество на УНСС

 

Поклонението е на 2 януари (четвъртък) 2020 г. от 14 ч. в Дома на покойника на Централните гробища в град Перник.

Галерия снимки от Скръбна вест ...